Acupunctuur

Therapie in een persoonlijke, rustige sfeer in de regio Deventer/ Bathmen/ Holten/ Salland

Acupunctuur is al eeuwenlang een onderdeel van geneeskunde in China en behoort tot de Traditionele Chinese Geneeskunst. De behandelmethode gaat er van uit dat lichaam, geest en omgeving (natuur) niet los te zien zijn van elkaar in gezondheid en in ziekte. Lichamelijke en geestelijke klachten worden veroorzaakt door een verstoring in de energiehuishouding van het lichaam. Door middel van acupunctuur worden deze verstoringen in de balans weer hersteld. De klachten verminderen sterk of verdwijnen. Daarnaast kan acupunctuur ook dienen als symptoombestrijdende of pijnstillende therapie, bijvoorbeeld als lichaamsfuncties door een ongeval onherstelbaar verstoord zijn.

Acupunctuur krijgt wereldwijd een steeds grotere rol binnen de gezondheidszorg en wordt gezien als belangrijke aanvulling op de reguliere geneeskunde.

Tijdens de behandelingen kan er bij Acupunctuur Buqi Nollen naast acupunctuur met naalden ook gebruik worden gemaakt van verschillende andere methodes zoals: moxa, cupping, gua sha, oor-, schedel-, en buik acupunctuur en electrotherapie. Tijdens de behandeling en bij de beoordeling van klachten zal de gezondheidskennis en de ruime ervaring als fysiotherapeut altijd op de achtergrond aanwezig zijn. Integraded Medicine ziet dit als een positieve bijdrage bij de behandeling.

Tijdens de behandeling worden op bepaalde acupunctuurpunten in het lichaam dunne naalden geplaatst. Deze punten bevinden zich op de meridianen. Dit zijn kanalen in het lichaam waarlangs de energie circuleert en dit is wetenschappelijk aangetoond. Zodra de naalden zijn aangebracht, zal de acupuncturist de energiestroom beïnvloeden door de naald te bewegen. Vervolgens zal er een betere doorstroming van de energie ontstaan.

Eventueel kunnen er stroomvormen (electrotherapie) op de naald geappliceerd worden om specifieke effecten te realiseren.

Bij acupunctuur kan er ook worden gekozen voor een behandeling met Moxa. Moxa is een bepaald soort kruid dat wordt gebruikt om acupunctuurpunten te verwarmen. Dit wordt met name gebruikt op plaatsen waar de energiestroom zwak is en waar stimulatie met alleen naalden niet voldoende is. Ook biedt Moxa een uitkomst op juist erg gevoelige punten of op punten die niet geprikt kunnen worden. Warmte verdrijft koude.

Cupping is een methode die wordt gebruikt om energieblokkades van “wind en koude” in het lichaam op te heffen. Op verschillende punten in het lichaam worden verwarme glazen bollen aangebracht. Hierdoor ontstaat er vacuüm waardoor de doorbloeding wordt gestimuleerd. Cupping wordt veel gebruikt bij longproblemen, verkoudheid en klachten in de rug, schouder en nek.

Ooracupunctuur is een geneeswijze waarbij bepaalde reflexen worden opgewekt die ziektes, aandoeningen en pijn kunnen beïnvloeden. Tijdens de acupunctuurbehandeling plaatst de acupuncturist kleine, dunne naaldjes op bepaalde punten in het oor plaats (reflexzones). Deze punten zijn verbonden met bepaalde delen van het lichaam en hebben een stimulerende werking. Ooracupunctuur wordt veel gebruikt bij het stoppen met roken of bij afvallen.

Schedelacupunctuur is een behandeling dat zich richt op het plaatsen van naalden in de hoofdhuid van de cliënt. Deze methode werkt effectief bij neurologische stoornissen, pijnklachten of bij klachten als gevolg van een hersenbloeding of beroerte. Tijdens looptraining kunnen de naalden een stimulans zijn, waardoor de functie verbetert.

Buikacupunctuur is een methode waarbij naalden volgens een vaststaand protocol in de buikhuid geplaatst worden. Daarbij komen chemische stoffen vrij die pijnverminderend zijn of de mens oppeppen. Deze methode wordt met name gebruikt bij acute klachten van het bewegingsapparaat en bij neurologische ziektes zoals MS, Parkinson en orgaanstoornissen. Daarnaast wordt buik acupunctuur met groot resultaat in China toegepast bij kinderen met strabismus (scheelzien).

Gua Sha is een oude Chinese massage techniek welke wordt uitgevoerd met een schaper. Het doel van deze behandeling is om stagnaties in de huid te beïnvloeden. Door middel van de schaper wordt de huid volgens een bepaald patroon gemasseerd. Na de behandeling kan er een speciale olie op de huid aangebracht worden. Kenmerkend bij deze behandeling is het ontstaan van ‘sha’, een roodheid, soms met paarse verkleuringen die de belemmeringen naar buiten brengt. De Gua Sha techniek wordt toegepast bij verkoudheden, ontstekingen van de luchtwegen en bij chronische pijnklachten zoals bijvoorbeeld fibromyalgie.

Download hier de brochure.

Acupunctuur Buqi Nollen is onderscheidend door een professionele en persoonlijke benadering

op het gebied van acupunctuur en buqi, opgebouwd door jarenlange ervaring
waarbij oosterse en westerse medische kennis en therapeutische methodieken geïntegreerd zijn.